Trajanje nastavnog programa
Program traje 3 meseca u koji su ravnomerno ukljucena predavanja i praktične vežbe definisane kroz interaktivno učešće polaznika u radionicama na zadate teme i kroz zajednički rad edukatora i polaznika sa klijentima.
Predavanja i vežbe održavaće se svakog vikenda, u terminima od 09:00 – 15:00 h
Stečena diploma
Diploma „Savetnik ishrane“ – osposobljen da samostalno primeni stečena znanja i veštine u savetovanju stanovnišva u vezi sa ishranom radeći u timu ili individualno.
Kvalitetna znanja i veštine iz oblasti ishrane – planiranje, organizacija i kontrola ishrane kod korisnika.
Teorijski deo nastavnog programa
Predavanja obuhvataju planiranje ishrane, međusobnu povezanost i uslovljenost zdravlja i ishrane, komponente telesne težine i telesne mase, masnoća i masti, masnoća i gojaznosti, uzroke i posledice nepravilne ishrane, gojaznost, fizičku aktivnost i gojaznost, modifikaciju stila života i gojaznosti, poremećaje u ishrani i ishranu prema individualnom pristupu u odnosu na klijenta.
Naziv predmeta | predavanja (h) | vežbe/ praktična nastava (h) |
I mesec | ||
Anatomija | 2 | |
Fiziologija | 2 | |
Patofiziologija (gojaznost i poremećaji ishrane) | 2 | |
Hemija i grupe namirnica | 2 | 2 |
Suplementi; lekovi; dodaci ishrani | 2 | 2 |
Ishrana zdravih ljudi | 2 | 3 |
Mikrobiologija hrane | 2 | 2 |
Procesi priprema hrane | 2 | 2 |
Prehrambena tehnologija | 2 | 2 |
UKUPNO | 18 | 12 |
Kolokvijum | 2 | 1 |
II mesec | ||
Dijetetika 1 | 3 | 2 |
Principi pravilne ishrane | 2 | 2 |
Anamneza | 2 | 1 |
Anamneza individualni pristup | 2 | 1 |
Dijetetika 2 – program ishrane (planiranje i organizacija ishrane) | 3 | 3 |
Prilagođavanje ishrane -individualni pristup | 2 | 3 |
Komunikacijske veštine – kontak sa klijentom | 3 | 2 |
Psihološka podrška; odnos poverenja sa klijentom | 2 | 2 |
Rad na vagama | 4 | |
UKUPNO | 19 | 20 |
Kolokvijum | 2 | 1 |
III mesec | ||
Najnovija dostignuća u ishrani | 2 | |
Ishrana specifičnih populacionih grupa (akutne i hronične bolesti) | 2 | 2 |
Ishrana sportista | 1 | 1 |
Ishrana dece; trudnica i dojilja | 2 | 1 |
Ishrana starijih od 65 god | 1 | 1 |
Principi marketinga u ishrani | 2 | 2 |
Praktična nastava – rad sa klijentima | 10 | |
Završni rad | 2 | 2 |
UKUPNO | 12 | 19 |
Završni ispit | 2 | 2 |
UKUPNO | 55 | 55 |
Praktični deo programa
Na praktičnim vežbama upoznaćete se sa osnovama menadžmenta telesne težine, planiranjem i organizacijom ishrane, radu sa najsavremenijim vagama (Seca mBCA 515), odnosa sa klijentima i potrebnim veštinama za sticanje poverenja i pružanje podrške klijentima. Moći ćete da naučite sve o načinima pripremanja hrane i standardima pravilno izbalansirane ishrane.
Završni ispit
Polaganjem završnog ispita potvrdićete stečena znanja i veštine koje će vam omogućiti samostalni ili timski rad u vezi sa planiranjem, organizacijom i načinom ishrane svih kategorija stanovništva, u skladu sa principima i preporukama reprezentativnih i respektabilnih svetskih organizacija i trendova, osnove menadžmenta i komunikacijske veštine u odnosu na klijente i tim saradnika.